Wist je dat roken ook heel veel invloed heeft op onze huidveroudering?!

Grauw/gele huid: Roken laat je er ouder uitzien dan je werkelijk bent. Dat komt met name door de nicotine die in de sigaret zit. Nicotine vernauwd namelijk de bloedvaten in de huid waardoor de doorbloeding slechter wordt en er minder zuurstof en voedingstoffen vervoerd kunnen worden. Dit geeft een grauwe, vale huidskleur.
Diepe rimpels: Roken breekt het collageen af in de huid waardoor de huid sneller rimpels vormt. Collageen zorgt namelijk voor de stevigheid van de huid.
Rimpels rond de lippen: Door het inhaleren worden de lippen continu getuit. Dit zorgt voor de verticale rimpeltjes rondom de lippen.

Het sterkste bewijs van het verouderingseffect van roken komt van zogenaamde tweelingstudies. Daarin werden er tweelingen bestudeerd waarvan er één rookte en de ander niet. Of de één minder lang dan de ander. Zie het voorbeeldplaatje. Kun jij raden welke de niet roker is? Het antwoord kun je onderaan de blog vinden. 

Tips om te stoppen met roken:
– Zet alle redenen om te stoppen op een rij en schrijf dit op: zorg dat je dit altijd bij de hand hebt zodat je op moeilijke momenten jezelf kunt herinneren aan je motivatie.
– Ruim alles op wat je aan roken herinnert: zodat je zo min mogelijk in de verleiding komt.
– Zorg voor voldoende lichamelijke ontspanning: voor veel mensen is roken een hulpmiddel bij stress. Mocht je stress ervaren, grijp dan niet naar een sigaret maar ga rustig een boek lezen of neem een heerlijke massage bij ons 😉
– Neem een kop thee: heb je trek in een sigaret? Zet in plaats daarvan een kop thee. De handeling van het thee zetten en het langzaam opdrinken zorgt voor dezelfde soort ontspanning. Wil je het helemaal goed aanpakken? Kies dan voor groene thee; dit is een goede antioxidant en daarnaast bevat het de stof EGCG. Dit voorkomt dat het elastine in je huid wordt afgebroken waardoor je huid soepel blijft.

Natuurlijk blijft het lastig om te stoppen met roken als je verslaafd bent. Als je huid (en je gezondheid) je lief is, zet dan de knop om en stop! Je huid zal er blij mee zijn. Binnen een maand zie je namelijk al verschil! Je huid ziet er dan al frisser uit qua textuur en kleur. Het is nooit te laat om te stoppen! 

Antwoord foto: De vrouw links op de foto rookt 17 jaar langer dan de vrouw rechts.