Alles wat de huid kan ontvetten moet worden vermeden. Oorzaken van droogte kunnen zijn: zeep, andere reinigingsmiddelen, wind, kou en droge lucht, alcohol. Nu is het in deze tijd met het Corona virus heel lastig om je handen niet of minder te wassen, aangezien het advies juist is om zoveel mogelijk je handen te wassen. Met behulp van onderstaande tips kun je toch snel van je droge handen afkomen!

1. Handen wassen
Was je handen altijd met lauw water en gebruik hierbij niet teveel zeep, ofwel zeep die mild is voor je handen (pH neutraal). Tip: Droog je handen eerst goed af na het wassen. Droog deppen is beter dan wrijven.

2. Bescherm je handen in het huishouden
Afwassen, de ramen lappen, stoffen – onze handen hebben heel wat te verduren tijdens het dagelijkse huishouden. Draag bij deze activiteiten rubberen handschoenen.

3. Handschoenen
We hebben de afgelopen weken behoorlijk wat mooie, zonnige dagen gehad. Toch zaten en zitten er ook nog steeds koudere dagen tussen.Je handen kunnen uitdrogen wanneer je zonder handschoenen aan buiten bent in de kou. Het is belangrijk dat je handen warm blijven om de doorbloeding optimaal te houden. Een goede doorbloeding activeert de stofwisseling, wat belangrijk is voor de aanmaak van nieuwe huidcellen en beter bindweefsel. Een sterker bindweefsel houdt meer vocht vast, waardoor je handen minder snel zullen uitdrogen.

4. Smeren, smeren, smeren!

Bij droge handen is het belangrijk om ze een extra beschermingslaagje te geven. Smeren, smeren, smeren dus met handcrème. Bij voorkeur elke keer nadat je je handen hebt gewassen, want water en zeep drogen de huid uit. Heb je even de tijd? Masseer dan je handcrème lekker in. Hierdoor stimuleer je de doorbloeding van je handen en kan je handcrème beter worden opgenomen. En vergeet ook niet om de nagelriemen in te smeren met je crème!

Tip: zet je handcrème bij de wastafel of wasbak. Dan vergeet je niet te smeren na het handen wassen! Ga je de deur uit? Neem dan een tube handcrème mee in je tas!

5. Gebruik een handcrème zonder alcohol
Kies een handcrème zónder alcohol. Dit smeer je liever ook niet op je gezicht, omdat het kan irriteren en uitdrogen, dus beter ook niet op je handen die al zo veel te verduren hebben.

6. Handcrème met SPF
Zon is de belangrijkste huidverouderaar. Daarom kun je het beste een handcrème met zonnefactor gebruiken.

7. Handen scrubben
Toch last gekregen van droge handen? Scrub je handen met een fijne scrubcrème. Zo verwijder je dode huidcellen en losse velletjes en kan jouw handcréme beter worden opgenomen! Er bestaan speciale handscrubs, maar mocht je deze niet hebben dan kun je ook je gezichtscrub gebruiken. Deze bevat in de meeste gevallen een fijne korrel!

8. Slaap je handen mooi
Smeer je handen voor het slapengaan in met een flinke laag hydraterende handcrème. Trek vervolgens katoenen handschoentjes aan en de volgende dag zijn je handen fluweelzacht! De handcrème werkt dan als een masker. Charmant? Nee, maar je handen maak je er heel blij mee!

9. Drink voldoende
Water is belangrijk voor je lichaam, maar je huid heeft het ook nodig! Vind je het lastig om genoeg water te drinken? Voeg er eventueel wat fruit aan toe of drink kruidenthee.

10. Voedingssupplement tegen droge handen
Bij een zeer droge huid en eczeem kunnen omega-3 vetzuren heel positief werken. Niet alleen in crèmes maar vooral ook als voedingssupplement.

 

Het zal even duren voordat je handen weer soepel en zacht aanvoelen, nadat je herstellende maatregelen hebt genomen. De huid heeft namelijk de tijd nodig om weer een nieuwe beschermlaag te vormen. Maar met bovenstaande tips kun je ze echt een ‘handje’ helpen 😉